Pārtikas produktu kvalitātes noteikšana izmantojot
luminiscenci.
1.
Svaigas gaļas luminiscences rādītāji.
Gaļas veids |
Luminiscences krāsa |
Liellopu gaļa |
Tumši sarkana vai sarkani violeta ar samtainu
nokrāsu |
Cūkgaļa |
Rozā ar brūnganu nokrāsu |
Jēra gaļa |
Tumši brūna |
Teļa gaļa |
Gaiši brūna |
Kauli, cīpslas, skrimšļi |
Zila |
Tauki |
Gaiši dzeltena |
Gaļai bojājoties fluorescences krāsa mainās. Gaļai ar
aizdomīgu kvalitāti uz muskuļu audiem parādās spīdēšanas
krāsu toņa nevienmērība. Liellopu gaļai parādās pelēki zaļi
perēkļi, cūkgaļai – pelēka nokrāsa. Nesvaigas gaļas muskuļi
fluorescē ar nevienmērīgu zaļganas toņa nokrāsas apsūbējumu.
2.
Cīsiņu un sardeļu luminiscences
rādītāji.
Izstrādājuma veids |
Luminiscences krāsa |
Cīsiņi |
Cūkgaļas augstākās šķiras |
Bāli rozā |
krējuma |
Bāli rozā, nevienmērīgi, tauku ieslēgumu dēļ |
piena |
Bāli rozā ar dažādām nokrāsām |
diabētiskie |
Bāli brūngani rozā |
Liellopu gaļas 1 šķiras |
Brūngani rozā |
Krievu 1 šķiras |
Pelēcīgi ar dažādu nokrāsu |
Sardeles |
Cūkgaļas augstākās šķiras |
Rozā |
Cūkgaļas 1 šķiras |
Rozā brūngani |
Liellopu gaļas 1 šķiras |
Brūngani rozā nevienmērīgi |
Zivju luminiscence ir atkarīga no tās svaiguma pakāpes.
Svaiga zivs nespīd, pie aizdomīga svaiguma pakāpes parādās
spilgti balts ar zilganu nokrāsu spīdums, nesvaiga zivs dod
brūnganu ar oranžiem vai sarkaniem plankumiem spīdējumu.
3.
Tauku un eļļu luminiscences rādītāji.
Tauku veids |
Luminiscences krāsa |
Saldkrējuma sviests |
No bāli dzeltenas līdz spilgti dzeltenai |
Margarīns, galda |
Bāli rozā |
Margarīns, ekstra |
Matēti balta |
Kulinārijas tauki |
Intensīvi zila |
Svaigam pienam no veselām govīm piemīt spilgti dzeltena
fluorescence, piens no govīm ar slimiem tesmeņiem, kā arī
piens ar pievienotu sodu vai 15 % ūdens saturu fluorescē
bāli dzeltenos toņos.
Siers ar nenogatavojušos ieraugu griezuma vietā fluorescē
dzeltenā krāsā, sieram nogatavojoties parādās pelēki zilas
un violetas nokrāsas.
Dabisks medus spīd spilgti dzeltenā krāsā, falsificētais –
bālā, zilganā.
Pēc miltu fluorescences krāsas var noteikt tās šķiru, veidu
un kaitīgo piemaisījumu klātbūtni.
Kviešu un rudzu apvalkiem, aleironam slānim un dīgļiem ir
spēcīgāka, intensīvāka spīdēšana salīdzinot ar endospermu.
Jo miltu šķira ir zemāka, jo spilgtāka ir fluorescence.
Dažādu veidu milti atšķiras pēc spīdēšanas krāsas. Augstākās
kvalitātes kviešu milti spīd zilganā krāsā, miežu – matēti
baltā, zirņu – rozā, sojas – zili zaļā. Melngraudu daļiņas
fluorescē tumši oranžā krāsā. Milti ar melngraudiem iegūst
violetu mirgojošu spīdēšanu. Uzglabājot graudus un miltus
fluorescences krāsa mainās. Tā, piemēram, žāvējot kviešu un
rudzu miltus fluorescences krāsa mainās no spoži zilas uz
dzeltenu.
Ar fluorescences palīdzību var noteikt svaigu augļu un
dārzeņu bojāšanos sākumu agrīnā stadijā, kad ar citām
metodēm to noteikt ir neiespējami, kas ir īpaši svarīgi
noglabājot produkciju ilgstošai glabāšanai un pirms
transportēšanas. Nebojāts kartupelis griezuma vietā dod
dzeltenu fluorescenci, fitoftoras bojāts – zilu, apsaldēts –
baltu, bojāts ar apļveida puvumu – zaļganu.
Citroniem un apelsīniem ir dzeltena fluerescene ar zilganu
nokrāsu, mandarīniem – tumši oranža ar violetu nokrāsu.
Augļiem bojātiem ar pelējumu parādās tumši zila fluorescence
plankumu veidā bojājumu vietās. Zilā pelējuma pārbaude
pirmām kārtām tiek veikta mehāniski bojātiem un
pārgatavojušiem augļiem. |